Dag 4: de Badlands van South Dakota

Alweer vroeg wakker vandaag, het zal nog een laatste stuiptrekking van de jetlag zijn. Maar van elk nadeel moet je proberen een voordeel te maken… Omdat we vroeg zijn kunnen gaan ontbijten en dus ook vroeg ‘on the road’ waren beslisten we om in Custer State Park nog eens de Wildlife Loop Rd te rijden wat achteraf een grandioos idee bleek te zijn want we hebben nog veel dieren gezien die we gisteren niet hadden gezien. Prairiedogs, wilde kalkoenen, herten en ook de vanzelfsprekende burro’s en bizons.

Dan op weg naar Badlands NP. We hadden gepland om het park binnen te rijden via de onverharde Sage Creek Rim Rd. Even gestopt bij Roberts Prairie Dog Town. Eens op de verharde Badlands Loop Rd werd het verkeer veel drukker. Even een picnic genuttigd op één van de picnic plaatsen.

Daarna verder naar het Minuteman Misile Visitor Center gelegen aan de I-90 waar we rond 14u aankwamen. Dan verder naar Delta1 Launch Control Facility waar we om 14u45 een rondleiding geboekt hadden. Eerst kregen we uitleg over alle bovengrondse installaties en dan daalden we via een lift af naar de betonnen ondergrondse bunker die in de tijd van de koude oorlog full continu bemand werd door twee militairen. Zij moesten, indien nodig, zorgen voor de lancering van de minuteman II missiles. Elke launch control facility had controle over 11 raketten die in de wijde omgeving opgesteld stonden in zogenaamde silo’s. De rondleiding is zeker de moeite waard indien je interesse hebt in dit akelig stuk wereldgeschiedenis. Tickets moet je vooraf reserveren.

Na deze rondleiding reden we terug naar Badlands NP waar we overnachten in de Cedar Pass Lodge. Op de weg ernaar toe hebben we nog twee korte wandelingen gedaan, de Door en de Window Trail. Ook nog even gestopt in het Ben Reifel Visitor Center.

De Cedar Pass Lodge ligt vlak naast het Visitor Center. Alle kamers zijn losstaande cabins. De onze was recent helemaal vernieuwd maar ik neem aan dat men alle cabins wel heeft vernieuwd.