Dag 14: de spierwitte duinen van White Sands NM

Texas hadden we gisteren achter ons gelaten en dus waren we terug in New Mexico en met name in Alamogordo. Na het ontbijt de auto inladen en op weg richting White Sands National Monument. Na een goed halfuurtje rijden kwamen we aan aan het Visitor Center van het park. Let wel op dat het monument en de HW-70 soms afgesloten wordt als er militaire testen worden uitgevoerd. Info hieromtrent vind je op de website van de National Park Service.

In het Visitor Center wordt er een 20-minuten durende film vertoont waarin uitgelegd wordt waar de witte duinen vandaan komen en waarom ze zo goed op zijn plaats blijven. Eens je het park binnenrijdt bevind je je binnen de kortste keren tussen de spierwitte duinen. Halverwege de Dunes Drive is er geen verharding van de weg meer en rijdt je op een witte ondergrond.

Alkali Flat Trail markers

Ik wilde vandaag de Alkali Flat Trail wandelen. Een 8 kilometer lange wandeling doorheen de witte gipsduinen. In tegenstelling tot zijn naam is deze trail allesbehalve vlak. Je moet er soms hoge en stijle duinen beklimmen. De trail is goed aangeduid met paaltjes. Afwisselend ploeter je door het witte losse gips en wandel je over de verharde gipsondergrond. Na een 2-tal kilometer begon ik stilaan te vermoeden dat de hele trail lopen niet mogelijk zou zijn door de hitte. Ik ben dan maar wijselijk op mijn stappen teruggekeerd. Als je deze trail helemaal wil wandelen moet je er ’s morgens heel vroeg aan beginnen zodat je voor de grote hitte gedaan hebt. Let ook goed op je oriëntatie, boven op een duin heb je het beste zicht en plan daar hoe je zal wandelen, gebruik makend van de trailpaaltjes, maar ook van de sporen van wandelaars voor jou. Na een goede 4 kilometer was ik terug aan de parkeerplaats.

Even verderop hebben we gepicknickt. En nadien hebben we nog één kleine trail gewandeld, de Interdune Boardwalk. Een korte en eenvoudige wandeling. Daarna hebben we nog even een sanitaire stop gemaakt aan het Visitor Center. Dan richting Deming, een rit van een 200-tal kilometer. In Las Cruces zijn we even gestopt om de dorst van onze auto te lessen aan de benzinepomp. Op de Interstate tussen Las Cruces en Deming zijn we, voor de tweede dag op rij, US Border Control tegengekomen.

Na het inchecken in het hotel zijn we nog in het centrum naar een Italiaans restaurant geen eten? Marie’s Italian Grill. Een echte aanrader als je in Deming verblijft.

Morgen staat er een rit van een goede 400km op het programma naar Tucson aslook een bezoek aan Saguaro National Park.

De complete fotoreeks vind je hier.