Dag 5: Grand Canyon NP, Bright Angel Trail

Zonsopgang in de canyon

5 uur! Het uur dat de wekker deze morgen onverbiddelijk afging. De bedoeling was dat ik zo vroeg mogelijk aan mijn ‘Hike into the Canyon’ kon beginnen. Om halfzes was het zover en ben ik aan de afdaling van de canyon begonnen via de Bright Angel Trail naar Indian Garden en nog verder naar Plateau Point. Op 1,5 mile en 3 mile is er een rustplaats waar ook water, toiletten en een noodtelefoon beschikbaar zijn.

Indian Garden

Om 8u na 2,5 uur stappen en vooral dalen, kwam ik aan in Indian Garden (4,5 mijl en bijna 1000m hoogteverschil). Een oase in de woestijn dat de Grand Canyon toch is. Hier heb je twee keuzes. Ofwel daal je verder af naar de Colorado rivier via een 5 mijl lang pad. Of je slaat linksaf en volgt het wandelpad naar Plateau Point. Ik koos de tweede optie, dat is nog 2,5 km enkel maar omdat het pad op een plateau loopt is het zo goed als vlak. Eigenlijk heb je nog een derde keuze, gewoon nu al terug de tocht naar boven aanvatten.

Ik koos voor de optie Plateau Point. Ik dacht dat ik op dit stuk nog weinig mensen zou tegenkomen maar niets was minder waar. Het was er redelijk druk. De beloning is enorm als je aankomt aan Plateau Point. Je hebt hier echt een schitterend zicht op de Colorado rivier.

Plateau Point, the mighty Colorado river

Dan via hetzelfde pad terug naar Indian Garden waar de stijle tocht omhoog kan beginnen. Het is intussen halftien geworden en de zon staat hoog aan de hemel te branden. De tocht terug omhoog is niet van de poes en mag echt niet onderschat worden, komt daarbij dat de zon steeds meer een zware last wordt om te dragen.

Aan de twee rustpunten (3 mile resthouse en 1,5 mile resthouse) heb ik een tijdje gerust en om af te koelen ook mijn hoofd even onder de waterkraan gestoken. Ook mijn zonnehoed helemaal nat gemaakt. Zo voel je alvast een tijdje niet hoe hevig de zon brandt.

Om één uur arriveerde ik terug waar ik zeven en een half uur vroeger aan mijn tocht van 22,5 km begonnen was. Ik kan hier maar twee tips geven, als je conditie deze tocht  aankan doe hem dan zeker! De beloning is zo groot en je beleeft de canyon op een heel andere manier. En begin zo vroeg mogelijk, best nog vroeger dan ik begon zodat je minder in de hitte van de zon moet klimmen.

De rest van de dag hebben we gewoon nog wat gerelaxt en genoten van hoe mooi die Grand Canyon toch wel is.

De complete fotoreeks vind je hier.